Експерт: Во 2021 година домашната челична индустрија има повеќе можности отколку ризици

На 8-9 јануари, 2021 година, 11-от кинески форум за соработка за логистика за железо и челик се одржа во хотелот Шангај Пудонг Шангри-Ла. Форумот беше воден од Кинеската федерација за логистика и набавки, а заеднички домаќин беше Професионалниот комитет за логистика за челик на Кина IOT, Шангај Жуо челичниот синџир и Нишимото Шинкансен. Експерти и научници од областа на наливните стоки, како и корпоративните елити во индустрискиот синџир на производство на челик, логистика, складирање, финансии, градежништво итн., се собраа за целосно, систематски и длабоко искусување на индустрискиот пулс и иновативни модели на трансакции за синџирот на снабдување со челик логистика на мојата земја , Забрзување на развојот на индустриска надградба и интеграција на новите стратегии итн., спроведе длабински дискусии.

Во 2020 година, и покрај пандемијата што го зафати светот, Кина е единствената економија што постигна позитивен раст.

Епидемијата ја забрза трансформацијата на индустријата. Фокусирајќи се на кинеската индустрија за железо и челик, Каи Џин, заменик-претседател на Кинеската федерација за логистика и набавка, предвиде дека во услови на економски раст од 6%, индустријата за железо и челик или потрошувачката на челик треба да останат на 3%-4% во текот на периодот на „14-ти петгодишен план“. Ниво. Пред 2020 година, потрошувачката на челик во Кина ќе надмине 900 милиони тони; во 2020 година, основите на пазарот ќе бидат околу 1,15 милијарди тони, или дури и повисоки. Во периодот на „14-тиот петгодишен план“, домашната нова енергија и потрошувачката на челик може да се движат од 150 милиони до 200 милиони тони.

Како одговор на развојот на потрошувачката страна на челичната индустрија, Ли Ксинчуанг, партиски секретар на Институтот за планирање и истражување на металуршката индустрија, предвиде дека потрошувачката на челик ќе покаже мал пораст оваа година. На краток рок, потрошувачката на челик во Кина останува висока и лебди. Под влијание на активните фискални политики на земјата, како што се зголемувањето на намалувањето на даноците и таксите и проширувањето на државните инвестиции, растот на побарувачката од големите челични компании низводно, како што е градежништвото, ќе го поттикне зголемувањето на потрошувачката на челик.

Во областа на старо железо, Фенг Хелин, заменик-генерален секретар на Здружението за аплицирање за старо челик, изјави дека коефициентот на искористеност на ресурсите за отпад од челик во мојата земја се зголемил од 11,2% во периодот на „Дванаесеттиот петгодишен план“ на 20,5%. постигнување на „Тринаесеттиот петгодишен план“ на индустријата за старо челик во мојата земја две години пред предвиденото. „Очекуваната цел од 20% дадена со планот за развој.

Во очекување на иднината на макроекономскиот развој на Кина, како што рече Гуан Кингју, главен економист на Институтот за финансиски истражувања, кинеската економија постигна силно закрепнување во првата половина на 2021 година. смета дека епидемијата е лост на историскиот развој. Од перспектива на БДП, светската Ноева арка е во Кина.

На секундарниот пазар, Киу Јуеченг, директор за црно истражување во Everbright Futures, оценува дека во 2021 година, различни сектори во земјата може да забележат пораст. Во изминатите десет години, цената на арматурата се искачи на 3000-4000 јуани/тон; во контекст на глобалното економско закрепнување, целата домашна цена на челикот може да порасне на повеќе од 5000 јуани/тон.

Проблемот со железната руда во челичната индустрија привлече големо внимание. Ли Ксинчуанг рече дека 85% од железната руда во мојата земја се увезува, а железната руда е премногу монополска и концентрирана. Покрај тоа, железната руда влезе во заштедите и капиталните шпекулации. Ванг Џианжонг, генерален секретар на Професионалниот комитет за логистика за железо и челик на Кинеската федерација за логистика и набавки, исто така истакна дека неуредниот пораст на железната руда го притиснал профитот на синџирот на снабдување. И двете треба да се третираат со претпазливост.

Епидемијата ги принудува компаниите во синџирот на индустријата да постигнат онлајн и интелигентни

Во ерата на индустрискиот интернет, брзиот развој на челичната индустрија е неразделен од технолошките иновации и практичните апликации. Во овој поглед, Qi Zhiping, извршен директор на Zall Zhilian Group, претставник на интернет-компаниите во индустријата на големо, верува дека новата епидемија на круната во 2020 година ќе ги принуди компаниите целосно да спроведат информатизација, дигитализација и онлајн реформи.

Земајќи ја како пример нејзината подружница Zhuo Steel Chain, финансиските услуги на синџирот на снабдување имаат три главни предности: информатизација, дигитализација и онлајн. Онлајн апликацијата на клиентите, прегледот преку Интернет и онлајн заемите се бројат во минути, со што се обезбедува навремена поддршка за финансиски услуги во трговската врска на индустрискиот синџир. Зад ова е дигиталното зајакнување на следењето и следењето на платформи како што се паметните платформи за тргување и паметните IoT. Платформата поврзува голем број извори на податоци од индустријата, спроведува вкрстена валидација и гради систем за кредитна евалуација со трансакциите како главно тело, така што финансиите ќе имаат повеќе корист од спротиводните и надолните субјекти во челичната индустрија.

Zall Zhilian е на големо поле многу години и ја изгради екологијата на земјоделски производи, хемикалии, пластика, челик, обоени метали итн., и врз основа на сценарија за трансакции и големи податоци за да обезбеди услуги за интеграција на индустриски синџири, како што се како имот, логистика, финансии, прекугранично и управување со синџирот на снабдување. Станете најголемиот B2B трансакција и систем за поддршка во Кина.

За понатамошно разбирање на финансиските услуги на синџирот на снабдување, Џанг Хонг од Zhongbang Bank сподели одличен случај за интеграција на индустријата и финансиите во челичната индустрија. Производот за финансиски услуги на синџирот на снабдување дизајниран од Zhongbang Bank и Zhuo Steel Chain, интернет платформа за челичната индустрија, обезбедува приспособени финансиски услуги за мали и средни претпријатија во синџирот на челичната индустрија. Од 2020 година, 500+ компании кои го опслужуваат синџирот на челичната индустрија ќе бидат новододадени, а над 1.000 корпоративни клиенти ќе бидат опслужени кумулативно. Преку примена на технологии како што се големи податоци и блокчејн, ефикасноста на услугите исто така е квалитативно подобрена. Во 2020 година одобрението за финансирање на двете компании може да се заврши во еден работен ден, а ќе се инвестираат 250 милиони + средства во еден ден.

Како репрезентативни потрошувачки терминални претпријатија на синџирот на челичната индустрија, главниот говор одржаа и Хуанг Жаоју, директор на Институтот за истражување на префрлани платформи за тешката индустрија „Женхуа“ и Веи Гуангминг, извршен заменик-директор на централизираниот центар за набавки на кинеската градежна корпорација. Производството и инфраструктурата од големи размери се главниот столб на индустријата за потрошувачка на челик во Кина. Двајцата гости ги искажаа своите предлози за постигнување синергија помеѓу понудата и побарувачката со челичните мелници и средните компании за трговија со челик и се надеваат дека ќе соработуваат со извонредни индустриски интернет компании како Zhuo Steel Chain, За заеднички да создадат безбеден, вреден и ефикасен интегриран синџир на снабдување со челик. сервисен систем.

Служувајќи го целиот синџир на челичната индустрија, Zhuo Steel Chain ги намалува трошоците и ја зголемува ефикасноста за индустријата

Разбирливо е дека Zhuo Steel Chain е посветен на иновациите, длабоко го негува синџирот на челичната индустрија, се придржува до погонот на две тркала „технологија + трговија“, ја реализира податочната врска помеѓу горниот, средниот и долниот тек на индустрискиот синџир и создава првокласна интернет интегрирана сервисна платформа за индустријата за црни наливни производи. Подобрување на квалитетот и зајакнување на развојот на челичната индустрија.

Во 2021 година, Zhuo Steel Chain ќе ги зголеми континуираните инвестиции во специјализираните и приспособени сервисни способности на челичната низводно индустрија, со стратешка цел за ко-конструкција и подобрување на управувањето со дигиталните оперативни услуги. Во овој поглед, Zhuo Steel Chain го имплементира планот за паралелен партнер „Zhuo +“, преку заеднички вложувања или соработка, за продлабочување на пазарот на потрошувачки терминали во индустријата, секое подполе избира само еден партнер, комплементарни предности и споделување на придобивките. Таа има за цел да обезбеди инфраструктура, општински, клучни проекти за егзистенција, производство на опрема за централни претпријатија, државни претпријатија, котирани компании и лидери во индустријата преку набавка на ресурси, алатки за услуги на финансиски производи во синџирот на снабдување, алатници за складирање, логистика и дистрибуција на Zhuo. Платформа за челичен синџир Обезбедете едношалтерски интегрирани сервисни решенија за други бизниси.


Post time: Jan-13-2021